Gas of kolen bbq?

Moet je een houtskool- of gasbarbecue kopen? Lees onze deskundige gids en ontdek de voor- en nadelen van beide, hoe je erop kunt koken, en vind ideeën voor recepten en suggesties voor de beste koop.

Als het om barbecueën gaat, is het debat over grillen op gas versus grillen op houtskool al eeuwenoud en mensen vallen vaak stevig in één kamp. Is het ene echt beter dan het andere? Komt die rokerigheid alleen van goede houtskool, en wat is 'goede' houtskool eigenlijk? We zetten het even voor u op een rijtje.

Waarom een gasbarbecue kopen?

Handig, efficiënt en in een oogwenk klaar. Gasbarbecues krijgen een slechte naam, maar in werkelijkheid, en voor de meeste mensen die gewoon buiten willen koken met relatief gemak, doen ze het werk, zodat u kunt koken met een druk op de knop (houtskool is een beetje - maar slechts een beetje - rommeliger, zoals we hieronder uitleggen).

Voordelen van een gasbarbecue

Gebruiksgemak en snelheid zijn hier de sleutelwoorden, want je zult in minder dan 10 minuten kunnen koken (afhankelijk van welke gasbarbecue je kiest).

Dankzij de nauwkeurigheid van een goede gasbarbecue kunt u de temperaturen nauwkeurig instellen, waardoor u een betere algemene controle hebt.

De warmte is zeer direct en consistent, meestal afkomstig van 2 tot 3 branders, zodat je gemakkelijk kunt dichtschroeien, wat perfect is voor barbecue basisgerechten.

De snelheid en het onmiddellijke aanpassingsvermogen zijn ideaal voor een midweek koken in de zomer, maar ook voor het bereiden van gerechten voor grotere groepen.

De nadelen van een gasbarbecue

Deze uiterste precisie heeft zijn valkuilen, waardoor de totale stralingswarmte afneemt (tenzij het deksel gesloten is). Omdat ze de gelijkmatige deken van warmte van een traditionele houtskoolbarbecue missen, proberen veel gasbarbecues dat te compenseren met extra techniek (lavastenen en keramische platen enz.). Je zult echter nog steeds moeite hebben om de warmte vast te houden en het moeilijk vinden om smaakvolle korsten te maken op grotere stukken vlees.

Bovendien brandt gas koeler dan houtskool, waardoor de efficiëntie van de warmte beperkt is.

U zult beperkt zijn als het gaat om indirect koken en/of roken. Houtrook zal ook iets lastiger zijn, met geweekte houtsnippers boven het vuur is uw enige echte optie.

Welke gasbarbecue is het best?

Lees onze review van de beste tweepits gasbarbecues. We kiezen onze favoriete modellen, van budgetaankopen tot uitpuilende opties. We leggen ook uit waar je op moet letten bij het kopen van een gasbarbecue - enkele belangrijke dingen om te overwegen zijn de bouwtijd, opslagmogelijkheden, veelzijdigheid en stevigheid.

Waarom een houtskoolbarbecue kopen?

Een houtskoolbarbecue is veelzijdig: je kunt er superhoog of juist heel laag op bakken. Je hebt echter wel toewijding en geduld nodig om de beste en meest smaakvolle resultaten te krijgen.

De voordelen van een houtskoolbarbecue

Aanmaken is altijd een probleem met houtskool, maar u hoeft geen gebruik te maken van aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof (die beide een onaangename benzinesmaak aan uw eten geven). Investeer in een betaalbare houtskoolschoorsteen, waarmee u ze kunt aansteken met slechts een paar vellen krantenpapier, waardoor zuurstof door de kolen wordt geleid. Dan is het gewoon een kwestie van op het rooster gooien en u bent in 20-30 minuten klaar om te koken.

Veelzijdigheid is hier echt het sleutelwoord met de consistente stralingswarmte die u op weg helpt. U kunt heel heet en snel dichtschroeien (sneller dan op gas), grote stukken vlees (braadstukken, ribbetjes enz.) langzaam indirect garen en producten direct in de hete kolen leggen, hoewel we u aanraden ze in folie te wikkelen.

Indirect grillen, dat is langzaam garen met de warmtebron aan de zijkant van het product (de sleutel tot roken), is ook haalbaarder dankzij de stralingswarmte. Door de eenvoud en de ruimte van de grill kunt u spelen met houtrook, door te kiezen voor hele stukken hardhout of stukjes, maar ook voor de meer conventionele snippers.

De nadelen van een houtskoolbarbecue

Hittebeheersing is meer een strijd met levend vuur en het vergt enige zorg, intuïtie en veel oefening. Na verloop van tijd zul je in staat zijn om bijna alles te koken dankzij de stralende, hoge hitte die houtskool biedt.

De houtskool zelf geeft niet veel extra rook (het bestaat voor 99% uit koolstof, een brandstofbron, net als gas - zie hieronder). De smaak komt in beide gevallen van de druppels (oliën, suikers, eiwitten) die op de hittebron terechtkomen en boven het voedsel oproken. Je zou echter kunnen aanvoeren dat het warmtegebied groter is bij kolen, waardoor er meer ruimte is voor het druipen.

Houtskoolgrills kunnen enigszins beperkend zijn in grootte. Ze kunnen kleinere kookzones hebben en vaak geen koelplaten. Combineer dit met de iets langere starttijd en de lastige warmteregeling (houtskool brandt op en moet van tevoren worden bijgevuld), en je zult al snel merken dat je meer tijd kwijt bent aan het koken dan aan het ontspannen met je gasten.

Hoe gebruik je houtskool

Bijna net zo heetgebakerd als de vraag wat beter werkt, is de vraag - maakt 'echte' houtskool echt een verschil? Zoals hierboven uitgelegd, kun je met houtskoolbarbecues veelzijdiger koken. Je kunt er geweldige smaakvolle korsten mee maken en urenlang (of zelfs dagenlang) laag en langzaam garen.

Als je echter geen echt hout gebruikt voor het branden of roken, dan geeft natuurlijk aangestoken houtskool weinig tot geen extra smaak aan wat je aan het koken bent.

Briketten daarentegen, gemaakt van samengeperste biomassa zoals kolenstof, houtskoolresten, papier en zaagsel, zijn vaak verrijkt met additieven die ze helpen branden, wat een onaangename chemische zweem aan uw eten kan geven terwijl het kookt. Ze zijn echter handig, gemakkelijk te vinden, snel aan te steken en zorgen voor een lange, gelijkmatige verbranding.

Met dit alles in gedachten is het handig om de beste kwaliteit houtskool te kopen die u zich kunt veroorloven, en om deze af te stemmen op uw kookgedrag. Goedkopere houtblokken zijn vaak kleiner en branden dus te snel voor iets anders dan hamburgers, terwijl duurdere houtskool (zoek op 'restaurantkwaliteit') in grotere stukken wordt geleverd en het beste is voor langzaam garen.

Bovendien is er ook nog een milieuoverweging. Veel van de grotere houtskoolproducenten betrekken bomen en biomassa van over de hele wereld, waarbij kostenoverwegingen vaak zwaarder wegen dan kwaliteit en ethische, hernieuwbare herkomst - dit is vooral een probleem bij briketten.

Er zijn een aantal kleinere Britse bedrijven die ethisch geteelde houtskool van eigen bodem maken, die van nature langzaam brandt en gemakkelijk aan te steken is, maar verwacht wel dat ze iets duurder zijn.

Welke houtskoolbarbecue is het best?

Denk bij het kopen van een houtskoolbarbecue aan de capaciteit, de opslagmogelijkheden, de bouwtijd, de levensduur en de kwaliteit van de materialen. Houtskoolbarbecues kunnen goedkoper zijn dan gas, vooral kleine draagbare houtskoolbarbecues zijn voordelig. Grotere barbecues van gespecialiseerde barbecuemerken kunnen echter duur zijn. Wij hebben houtskoolbarbecues onder de ? 100 beoordeeld om u een aantal prijsvriendelijke opties te bieden.

Gas vs houtskool: ons oordeel

Uiteindelijk hangt het echt af van individuele voorkeuren. Als je een superenthousiaste kok bent die graag wil oefenen en leren hoe je zorgvuldig op hout of houtskool kookt, omarm dat dan, ga erop uit en maak indruk op je vrienden. Probeer eens een borststuk te bakken, een kip in bierblik, of een paar super-rokerige op houtskool gebakken aardappels.

Als u echter gewoon wilt koken voor een menigte, hamburgers en worstjes wilt grillen (en misschien een beetje kebab) met minimale voorbereiding en planning, of als u gewoon snel buiten wilt grillen, investeer dan in een solide gasgrill die lang meegaat.