Welke voedingsstoffen zitten er in varkensribbetjes?

Laten we eerlijk zijn - een barbecue met ribbetjes die van het bot vallen is niet bepaald de meest gezondheidsbewuste maaltijd, en dat hoeft het ook niet te zijn. Maar hoewel een riblapmaaltijd zeker een traktatie is met enkele nadelen voor de voeding, zoals een hoog vet- en caloriegehalte, zijn ribbetjes niet helemaal verstoken van voedingsstoffen. Je krijgt aanzienlijke hoeveelheden eiwitten binnen, samen met bepaalde vitaminen en mineralen, en je kunt de maaltijd wat gezonder houden door je kruiden verstandig te kiezen.

Eiwit en vet

Ribbetjes zijn van nature vrij van koolhydraten (minus eventuele koolhydraten in toegevoegde sauzen, natuurlijk), dus al hun calorieën komen van eiwitten en vet. Een portie ribbetjes van 3 ons - ongeveer 210 calorieën, oftewel 1 ribstuk vlees - levert 24 gram eiwit en bevat 12 gram vet. Dat eiwit is een geweldige manier om je spieren van brandstof te voorzien, want varkensribbetjes leveren alle aminozuren die je nodig hebt om spierweefsel opnieuw op te bouwen.

Het vet is afkomstig van een mix van verzadigde en onverzadigde vetzuren, en elke portie spareribs bevat 5 gram verzadigd vet. Vanuit voedingsoogpunt is dat minder dan ideaal, want verzadigd vet verhoogt het gehalte aan "slechte" cholesterol in je bloedbaan. Het verzadigde vetgehalte is de reden waarom spareribs het best gegeten kunnen worden als een occasionele traktatie in plaats van een dagelijkse basismaaltijd.

IJzer en Zink

Het vetgehalte van varkensribstuk is misschien niet zo gezond, maar het mineralengehalte is geweldig voor je. Varkensribbetjes leveren aanzienlijke hoeveelheden ijzer en zink, twee voedingsstoffen die u uit uw voeding moet halen. Beide mineralen spelen een belangrijke rol bij immuniteit, en ijzer helpt ook je cellen en weefsels van zuurstof te voorzien door zuurstof in je bloedbaan te transporteren. Een portie spareribs bevat tussen 35 en 50 procent van je dagelijkse zinkbehoefte, afhankelijk van je geslacht, en 8 en 15 procent van je ijzerbehoefte.

Vitamine B-12 en D

U krijgt ook een aanzienlijke hoeveelheid vitaminen binnen per portie varkensribbetjes, met name vitamine B-12 en D. Vitamine D is een hormoon dat uw lichaam helpt calcium effectief te gebruiken, en het is van cruciaal belang voor sterke botten en tanden. Vitamine B-12 houdt uw zenuwstelsel gezond, en het speelt ook een rol bij de zuurstofvoorziening van uw weefsels om uw cellen metabolisch actief te houden.

Elke portie spareribs van 3 ons levert u een derde van uw vitamine B-12 behoefte op. Je krijgt ook 7 procent van de vitamine D die je op een dag nodig hebt. Hoewel dat niet veel vitamine D is, is het toch belangrijk, omdat zo weinig voedingsmiddelen als bron van deze voedingsstof dienen.

Serveertips en Suggesties

Varkensribbetjes zijn op zich niet slecht voor je, zolang je de porties onder controle houdt en ze maar af en toe opdient. Maar let wel op de sauzen en kruiden die je op je ribbetjes gebruikt, want die kunnen honderden calorieën toevoegen, om nog maar te zwijgen van zout en suiker. Een half kopje van een commercieel verkrijgbare barbecuesaus bevat bijvoorbeeld 246 calorieën, 1.470 milligram natrium en maar liefst 48 gram suiker. Je houdt je spareribs gezonder als je ze smoort in een zelfgemaakte saus waarin je het suikergehalte kunt regelen, en als je kruiden kiest - zoals gerookte paprika - die de smaak beïnvloeden zonder al het zout.