Wat is een Smokerbarbecue?

We stoken je op met kennis over de beste rookovens, waaronder pelletrokers, waterrokers, droogrokers, en meer. En als je niet wilt investeren in een van deze verschillende soorten rookovens, leren we je hoe je je grill kunt gebruiken om voedsel te roken.

Laat je angst voor deze barbecuetechniek je dinerplannen niet in rook doen opgaan. De vaardigheden die nodig zijn voor roken en grillen zijn opmerkelijk gelijkaardig. Hoe werkt een smokerbarbecue? De beste rookovens helpen je voedsel langzaam en laag te garen (80°C tot 120°C) in een rokerige kamer om het met smaak te laten doordringen. Denk aan het roken van voedsel als het al fresco antwoord op uw indoor slow cooker apparaat, met een bonus kus van rook.

In tegenstelling tot de typische grillrecepten die op 200°C tot 280°C garen, worden gerookte recepten gekookt op een lage temperatuur die door de rook zelf wordt gecreëerd, omdat de houtspaanders of stukjes eerder smeulen dan verbranden.

Hier is een overzicht van de belangrijkste buitenkookstijlen:

  • Grillen: Gebruik een warmtebron onder een grillrooster, waarop u voedsel gaart met het deksel open.
  • Barbecueën: Gebruik een warmtebron onder een grillrooster, waarop u voedsel kookt met het deksel gesloten om de smakelijke lucht en rook binnen te houden.

Roken is een vorm van barbecueën waarbij gebruik wordt gemaakt van rook van houtsnippers (soms naast een andere brandstof, zoals houtskool), in plaats van een andere warmtebron zoals houtskool of gas alleen. Dit hout zorgt voor die kenmerkende extra laag van smaak.

Verschillende soorten smokers

Er zijn twee hoofdsoorten rookovens: Natte rookovens en droge rookovens. Vervolgens variëren de verschillende soorten rookovens op basis van de materialen die worden gebruikt voor de constructie van de rookoven en de bereidingsmethode. Zij omvatten:

Propaan Gas Rookovens. Deze verticale rookovens lijken een beetje op een zware kluis met een temperatuurmeter aan de buitenkant. Houtskool rookovens (met inbegrip van kast-stijl, firebox, vat en trommel, en kogel). Deze kunnen zowel verticaal als horizontaal zijn. Verticale houtskoolrokers zijn er in diverse vormen, zoals grote vaten, zware kluizen en grote eieren. Horizontale houtskoolrokers lijken veel op een grill met een schoorsteen. Pellet Rookovens. Deze horizontale rookovens lijken veel op een grill met een schoorsteen. Keramische smokers, zoals de Big Green Egg Smoker zijn verticale smokers en hebben de vorm van een groot ei. Elektrische Rookovens. Deze verticale rookovens kunnen, afhankelijk van het merk, lijken op een kleine koelkast met verschillende schappen, een zware kluis, of een grote trommel.

Hoe werkt een smokerbarbecue

Waterrokers voegen vocht toe aan het rookproces en zijn aanzienlijk minder duur dan de meeste pit smokers. Ze hebben een cilindervormig vat van ongeveer 75cm tot 100cm hoog en ongeveer 45 cm in diameter, en staan op een basis die dienst doet als warmtebron, houtskool, gas, of elektrisch. Houtsnippers of -brokjes (en soms andere aromatische stoffen zoals verse kruiden en citrusschillen) worden boven de warmtebron geplaatst om de gewenste rooksmaak te versterken, daarna komt de waterpan daarboven. Een grillrooster is het laatste element. Daarop zet je het voedsel dat je rookt, zoals zalm, spareribs of borststuk.

Droge rookovens koken voedsel door middel van indirect grillen. Deze rookovens hebben twee kamers: een grote kamer waarin het voedsel wordt geplaatst en een kleinere kamer met offset vuur waarin de brandstofbron (wederom houtskool, gas of elektrisch) de voedselkamer indirect verwarmt. Vergeleken met de meeste wet smokers kunt u meer voedsel in één keer bereiden.

Alle rookovens hebben dempers, die de hoeveelheid lucht die in de rookkamers wordt toegelaten, toevoegen of beperken. Zo kun je de temperatuur van de rookoven regelen. Als de onderste demper open staat, kan er meer lucht bij het vuur, waardoor de temperatuur hoger wordt. Als de bovenste demper open staat, kan er meer lucht en warmte ontsnappen, wat de temperatuur kan verlagen.

Houd er rekening mee dat elke keer dat u het deksel opent, de temperatuur in de rookoven daalt - en dat het behoorlijk wat tijd (en extra brandstof) kan kosten om weer op temperatuur te komen. Dit is waar een temperatuursonde van pas komt, aangezien u de interne temperatuur van uw voedsel kunt controleren zonder het deksel meerdere keren te openen en te sluiten.