Hoe steek je een barbecue aan?
Volg onze eenvoudige stappen om het beste uit uw houtskoolbarbecue te halen. Leer hoe je de barbecue veilig aansteekt, hoe je de kolen rangschikt en wanneer je begint te koken.
Wanneer de zomermaanden beginnen aan te breken, is er geen betere manier om feest te vieren dan je familie en vrienden samen te brengen voor een barbecue. Als je niet zeker weet hoe je de houtskool aansteekt of als je je zorgen maakt over het aanbranden van je kebab, lees dan onze tips over het starten van een barbecue en hoe je kunt zien wanneer de kolen klaar zijn om te koken.
Tips om veilig te barbecueën
1. Opstellen in een open ruimte
U maakt een gesloten vuur, dus zet uw barbecue op een open plek, weg van hekken of bomen. Houd een brandblusser of een emmer water in de buurt, en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Gebruik een tang met lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handgrepen, anders kunt u zich branden.
2. Koop houtskool van goede kwaliteit
Probeer duurzaam geproduceerde houtskool van goede kwaliteit te kopen - zoek houtskool van gekapt hout of hout dat door de Forestry Commission is goedgekeurd. Dit brandt gemakkelijk, brandt beter en tast de smaak van het eten niet aan, in tegenstelling tot houtskool die versnellers bevat.
3. Gebruik een brikettenstarter
Als u zo'n buisvormig voorzetstuk gebruikt, kunt u houtskool gemakkelijk aansteken met een paar vellen krantenpapier - de kolen zullen snel en gemakkelijk aanslaan en beginnen te gloeien. Een schoorsteen beschermt ook de kolen (en u) op een winderige dag. Eens de kolen klaar zijn, kan je ze veilig en gemakkelijk in de barbecue kieperen.
4. Als u geen starter heeft, schik uw houtskool dan op een stapel
Duw bolletjes krantenpapier of natuurlijke aanmaakblokjes (zoals houtkrullen of wol) tussen de houtskooltjes. Steek het papier en de aanmaakblokjes aan en laat de vlammen op hun tijd aanslaan. Laat ze daarna weer doven - met vlammen bereikt u alleen aangebrand voedsel. Je hebt asgrauwe kolen nodig om op te koken.
Als er een paar kolen zijn aangestoken, zal de rest vanzelf aanslaan, dus haast u niet door meer aanmaakblokjes toe te voegen. Als de hitte tijdens het barbecueën begint af te nemen, voeg dan kolen toe aan de buitenkant van de barbecue en laat ze opvlammen en afsterven voordat je erop gaat koken.
5. Weet of u directe of indirecte warmte nodig hebt voordat u begint te koken
Hoe je je kolen rangschikt, geeft je verschillende warmtezones en meer controle over je barbecue.
Directe warmte
Barbecueplaatje met direct opgewarmde kolen Als je een barbecue als een fornuis beschouwt, is het aansteken van een gelijkmatige laag kolen hetzelfde als alles koken op het hoogste vuur in de heetste pan. Hoewel deze directe methode prima is voor dunne stukken vlees die snel gaar zijn (zoals hamburgers en dungesneden steaks), zal ze alles cremeren wat meer tijd nodig heeft om door te garen.
Indirecte warmte
Barbecuetekening met half opgewarmde kolen Schuif de kolen naar één kant van de barbecue en houd de andere kant vrij om een temperatuursbereik te krijgen - gebruik de kolenvrije kant om indirect te garen. Hete kolen aan slechts één kant stellen je ook in staat om te koken op de ene helft en voedsel warm te houden op de andere. Als u een ketelbarbecue hebt, is dit een opstelling voor indirect low-and-slow garen van grote stukken vlees.
Barbecue met kolen gerangschikt met cirkelvormige opening in het midden De tweede manier is om een oude braadslede in het midden van de barbecue te plaatsen en de kolen errond te stapelen, en dan het voedsel op het rooster boven de lade te garen, opnieuw afgedekt door het deksel. De hitte circuleert rond de barbecue waardoor je een heet rookoven/spit-roostereffect krijgt.
Indirect koken is perfect voor grotere stukken vlees en vlees op het bot, zoals kippen en lam. Het is ook ideaal voor delicatere stukken, zoals visfilets. Bovendien geeft het wat directe hitte waar de kolen opgestapeld zijn, mocht u andere items snel bruin willen bakken. Indirect koken betekent dat het voedsel niet verbrandt of verschroeit.
6. Herken wanneer uw kolen klaar zijn
Als u iets probeert te koken terwijl de kolen nog niet klaar zijn, kan het te gaar worden of verbranden - dat is het risico niet waard. Gebruik onze kleurencode gids om te helpen beslissen wanneer u begint met het koken van uw voedsel:
Zwart of grijs met vlammen: Nog niet klaar. Ga weg, neem een biertje en ontspan.
Witgloeiend met rode kern (blaas heel voorzichtig om te controleren): Klaar voor directe verhitting.
Asachtig wit maar nog steeds erg heet: Klaar voor indirecte verhitting of koken in de kolen.
7. Gebruik een thermometer
Het testen van de temperatuur van uw voedsel helpt om rampen te voorkomen. Wij zijn dol op Thermapens, die een temperatuursonde hebben die kan worden ingeklapt zodat u ze veilig in uw besteklade kunt opbergen.