Hoe gebruik je houtsnippers bij een houtskoolgrill

Meer dan 75% van de huishoudens in Nederland heeft een grill. Gas is veruit het populairste type grill, maar de houtskoolgrill blijft oppermachtig. In feite zijn de meeste BBQ kringen en forums van mening dat houtskool beter is, alleen al vanwege de smaak.

Een van de beste dingen van koken met houtskool en houtsnippers is dat ze die heerlijke rooksmaak geven waar iedereen naar op zoek is. Gasgrills zijn niet in staat om hetzelfde niveau van rook te bereiken en voelen altijd gebrekkig aan.

Het is ook veel gemakkelijker om houtsnippers in een houtskoolgrill te gebruiken dan in een gasgrill. Je kunt ze direct op de houtskool leggen of apart in een smoker box.

Hoe houtsnippers toevoegen aan houtskoolgrill

Voordat je houtsnippers toevoegt, is het eerste wat je moet doen het aansteken van de kolen. Er zijn twee manieren om de kolen aan te steken: met een aanmaakblokje, of in de grill zelf.

Een aanmaakblokje is de makkelijkste van de twee en het is relatief goedkoop. Om een aanmaakblokje te gebruiken heb je of houtskool of briketten nodig en iets om de kolen mee aan te steken. Mijn ervaring is dat aanmaakblokjes zeer betrouwbaar zijn, maar krantenpapier is ook meer dan voldoende.

Begin met het maken van 5-6 "ringen" van krantenpapier. Rol de krant eerst op en maak dan een cirkelvormige ring. Plaats deze ringen op de bodem van de schoorsteen. Vul de schoorsteen vervolgens met houtskool. De hoeveelheid is afhankelijk van wat u gaat bereiden en hoe lang u het vlees wilt roken. Grotere stukken vlees vereisen uiteraard meer houtskool. Als de houtskool begint aan te steken, kan het gaan roken. Dit komt door het vocht. Deze rook zal uiteindelijk afsterven. Zodra de kolen grijs zijn en het zichtbaar "heet" is. U kunt de kolen in de barbecue gieten. Als je geen schoorsteen hebt, kun je ook een starter maken van krantenpapier, aanmaakhoutjes en houtskool.

Verkreukel 5-6 pagina's krantenpapier en leg een kleine stapel in het midden van de kuil. Voeg vervolgens aanmaakhout toe. Het aanmaakhout moet bestaan uit kleine, droge stukjes hout zoals takjes. Het doel is om de krant te bedekken, maar niet om het te verstikken. Plaats vervolgens uw houtskool over het aanmaakhout en steek het papier aan langs de omtrek van de constructie. Als de houtskoolbriketten beginnen te branden en grijs worden, gebruik dan een tang om de andere stukken houtskool die niet branden te verplaatsen. Beide methoden werken goed. Een schoorsteen is zeker een meer gecontroleerde manier om het te doen, maar een "primitieve" methode van alleen krantenpapier en takjes werkt ook goed. Beide duren ongeveer 15-20 minuten.

Zodra je kolen grijswit zijn, kun je beslissen over je vuuropstelling en je houtsnippers toevoegen.

Het simpelweg toevoegen van kleine stukjes hardhout aan hete kolen zal echter resulteren in het verbranden van het hardhout. U kunt dit voorkomen door een aluminiumfolie bakje te maken waar de houtsnippers in kunnen. Dit voorkomt dat de houtsnippers vlam vatten en zorgt ervoor dat ze goed kunnen roken.

De schaal is geen raket-wetenschap. Het kunnen 2-3 vellen aluminiumfolie zijn die tot een kommetje zijn gevormd waar de houtsnippers in kunnen liggen. Dan wordt de kom omsloten met de overtollige aluminiumfolie. Je moet kleine gaatjes maken waardoor de rook kan ontsnappen.

Zo simpel is het. Laten we het eens hebben over het soort houtsnippers dat je moet gebruiken en over enkele andere gerelateerde vragen die je misschien hebt.

Soorten houtsnippers

Houtsnippers zijn stukjes gekruid rookhout ter grootte van een muntstuk. Roken met hout wordt vaak onderverdeeld in drie categorieën: mild, medium en zwaar hout.

Als je graag grilt en vlees rookt, ben je misschien geïnteresseerd in de houtsoorten en hoe ze de smaak beïnvloeden.

Hieronder volgt een korte opsomming van rookhoutsoorten, maar we hebben ook een volledige opsomming van gekruide houtsoorten gemaakt, die u hier kunt lezen.

  • Kersenhout - Bekend om zijn veelzijdige karakter. Het is mild en fruitig, en gaat vooral goed samen met gevogelte, varkensvlees, en zelfs andere soorten hout (Het is ook mijn persoonlijke favoriet).
  • Els - Heeft een vleugje zoetheid wat perfect is voor vis (met name zalm). Maar het past ook goed bij gevogelte, varkensvlees, groenten en fruit.
  • Eiken - Heeft een sterke rokerige smaak die het vlees niet overheerst. Het past goed bij rood vlees, varkensvlees, vis en vlees van wild.
  • Pecan - Lijkt op hickory maar is zoeter en milder. Vermijd te veel roken met pecannoot, want dat leidt tot een bittere smaak.
  • Appel - De zachte en milde smaak is ideaal voor varkensvlees en gevogelte. Maar het past ook goed bij lamsvlees, zeevruchten, en zelfs kaas.

Vermijd ook naaldhoutsoorten zoals den, spar, sequoia, ceder en cipres.

Laat je de houtsnippers weken?

Over dit onderwerp wordt veel gediscussieerd. Ik heb er echter nog nooit enig voordeel van gezien. Volgens bronnen als Meathead dringt er in een periode van 24 uur nauwelijks water in de rookchips. Wat vreemd is omdat de meeste mensen opmerken dat ze houtsnippers 30 minuten tot 2 uur laten weken.

Het idee achter het weken van de houtsnippers is om te voorkomen dat ze vlam vatten en verbranden. Door een klein vat te maken zoals ik hierboven heb beschreven, is weken niet nodig omdat de aluminiumfolie een barrière vormt en de houtspaanders laat smeulen en niet in brand vliegt.

Gebruik je een smoker box?

Smoker boxen worden meestal gebruikt voor gas grills als een manier om rook te introduceren, maar ze kunnen ook worden gebruikt op een houtskool grill net hetzelfde.

Een smoker box is een vrij voor de hand liggend apparaat. Het is een metalen doos, meestal gemaakt van roestvrij staal. Ze zijn meestal voorzien van gaten op zowel de bodem van de doos als op het deksel.

Het gebruik van een smoker box is vrij eenvoudig. Doe gewoon de droge houtsnippers in de smoker box. Plaats de smoker box boven de warmtebron/kolen en wacht op de rook.

Conclusie

Soms gaat het er bij barbecueën om dat je gebruikt wat je in huis hebt om het beste uit een maaltijd te halen. Houtsnippers zijn bijvoorbeeld de ideale maat voor een houtskoolgrill. Maar als je houtsnippers gebruikt met de vatmethode of een smoker box, kun je een houtskoolgrill op een geweldige manier van een rokerige smaak voorzien.